Projekt zespołu Permedii ze Złotym Medalem
W dniu 14 października br. odbyła się Międzynarodowa Wystawa Wynalazków i Technologii INNO-WINGS 2021. Wystawa była wydarzeniem towarzyszącym VIII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej INNOWACJE W PRAKTYCE.
W ramach tego wydarzenia wyróżniono innowacyjne rozwiązania w pięciu obszarach tematycznych:
- Żywność wysokiej jakości,
- Technologie materiałowe, procesy produkcyjne i logistyczne,
- Zielona gospodarka,
- Zdrowe społeczeństwo,
- Cyfrowe społeczeństwo.
Spółka Permedia otrzymała Złoty Medal w kategorii „Technologie materiałowe, procesy produkcyjne i logistyczne” za projekt „Absorbery UV do opakowań spożywczych” autorstwa Aleksandry Kolasy i Andrzeja Chojnackiego.
Projekt został zainicjowany przez przedsiębiorstwo z branży przetwórstwa mięsnego, będącego jednym z liderów na tym rynku. Główną ideą projektu było opracowanie laminatu, który w swoich właściwościach, oprócz funkcji bariery gazowej, będzie również zdolny do ochrony zarówno przed promieniowaniem UVA, jak i UVB.
Firma Marpol Sp. z o.o. produkująca specjalistyczne folie do tego typu zastosowań we współpracy z firmą Permedia Sp. z o.o. – producentem dodatków do tworzyw sztucznych, podjęła się opracowania i wyprodukowania folii spełniającej postawione wymagania.
„Długotrwała ekspozycja żywności na promieniowanie ultrafioletowe skutkuje przyspieszeniem procesu jej psucia, co w konsekwencji negatywnie wpływa na długość shelf life produktu.
Addperm absorbery UV, jako dodatki stosowane w opakowaniach z tworzyw sztucznych, mają zdolność pochłaniania promieniowania UV, a dodatkowo wykazują szereg innych istotnych zalet, dzięki którym czas przydatności produktu ulega wydłużeniu.” – komentuje Aleksandra Kolasa, członek nagrodzonego zespołu (Permedia Sp. z o.o.).
„Podczas opracowywania składu omawianego dodatku wynikło, że poza pochłanianiem promieniowania UV w określonym zakresie widma, spełnia on także funkcję antybakteryjną, co stanowi znaczącą zaletę w kwestii pakowania żywności.” – komentuje Andrzej Chojnacki (Permedia Sp. z o.o.).
Zastosowanie opisanego dodatku w opakowaniach dla żywności, a w szczególności świeżych mięs, pozwala na uzyskanie efektu spowolnienia starzenia się produktu oraz ograniczenia rozwoju szerokiego spektrum bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.
W odniesieniu do pakowanego produktu, w szczególności świeżych mięs, uzyskano efekt ograniczenia starzenia zawartości opakowania i rozwoju bakterii co w efekcie końcowym daje możliwość przedłużenia terminu przydatności tego typu produktów .
Aktualnie szereg firm z branży przetwórstwa mięsnego testuje laminaty wyprodukowane przez firmę Marpol Sp. z o.o. z użyciem folii z funkcją blokera UV i antybakteryjności .
Opracowane rozwiązanie o dość unikatowych właściwościach wzbudza szerokie zainteresowanie w branży mleczarskiej i produktów higieny osobistej.
Serdecznie gratulujemy autorom wynalazku i życzymy wielu dalszych sukcesów w pracy zawodowej.
Powrót